Ingredienser

Jeg baker og lager mat helt uten ferdigkjøpte melblandinger. Jeg bruker rene meltyper fra korn, nøtter og frø som er naturlig glutenfrie.

Jeg kjøper råvarene i helsekostbutikker vanlige dagligvarebutikker, på nettet og i etniske matbutikker.

Her er en oversikt over ingredienser jeg bruker mye, og hvor du får kjøpt dem:

Xanthan

Dette er et bindemiddel for glutenfri bakst. Det er et geleaktig karbohydrat, bakterielt fremstilt. Gir bedre konsistens og holdbarhet til all glutenfri bakst, men er særlig uunnværlig til gjærbakst. Om du ikke får tak i eller ikke tåler xanthan, kan den erstattes med guarkjernemel/guar gum. Kjøpes i helsekost eller hos Utengluten.no

Brunrismel

Jeg bruker mye brunrismel fra Authentic Foods i USA. Dette melet kjøper jeg i storsekk fra Utengluten.no Dette melet er næringsrikt, godt å bake med og har en finmalt konsistens, dvs. det føles ikke kornete. Finnes også i mindre poser. Brunrismel fra Bauck kan også kjøpes i halvkilosposer fra Allergimat.no, helsekost eller f.eks meny, men det blir mye dyrere i bruk.

Hvitrismel

Jeg bruker også endel hvitrismel fra Authentic Foods i USA. Dette melet kjøpet jeg i storsekk fra Utengluten.no Dette melet er superfint i konsistensen og er godt å bake med. Hvitt rismel (White Rice Flour)  kan også kjøpes i asiabutikken, men det er ikke av så god kvalitet som melet fra Authentic Foods. Finnes i mindre poser også.

Tapioka

1310518 COCK Tapioca starch 400g

Tapiokastivelse/Tapioca Starch er laget av rotfrukten kassava. Gir bedre bakeresultat i glutenfri gjærbakst, og gir en stretchy/seig konsistens. Fås kjøpt hos Utengluten.no, og er veldig billig i asiabutikker, jeg kjøper det oftest i disse butikkene.

Potetmel

Dette er vanlig potetmel fra dagligvarebutikken. Brukes i mindre mengder for å gi en lett og luftig konsistens. Kort i konsistensen etter baking.

Søtrismel/ Glutinous rice flour

NRF152lg

Dette er et superfint, stivelsesrikt rismel fra asiabutikken, men fås også hos  Utengluten.no. Veldig bra til utbakingsmel og kjevlemel, og til å tykne sauser og supper. Jeg bruker det ofte i brød-og kakeoppskrifter som en del av stivelsen. Inneholder ikke gluten, men er laget av glutionus rice, dvs. klebrig ris. Brukes til desserter, dumplings og søte kaker i Asia, og er omtrent det samme som japanernes mochi.

Mandelmel

Skåldede og finmalte mandler gir et sunt, næringsrikt og veldig anvendelig mel. Billigst i kilosposer i enkelte etniske butikker, men er lettest å få tak i fra  Utengluten.no eller helsekostbutikk, det lyse mandelmelet fra Funksjonell Mat er ok. Jeg bruker ikke så ofte det brune mandelmelet (malt med skall) eller det avfettede mandelmelet fra Funksjonell mat, men de er brukbare de også.

Kokosmel

Kokosmel av avfettet og finmalt kokoskjøtt fås kjøpt i helsekostbutikk (f.eks Aman Prana), og på nett. F.eks fra iHerb, superbillig i forhold til norske priser: NB! Dette melet trekker væske som en svamp! Kokosmelet gjør det mulig å bake gode muffins og kaker helt uten å bruke stivelsesholdig mel, men det må brukes med våkenhet. 1/4 kopp kokosmel, mange egg og en god del væske er tommelfingerregelen for å få kokosmelbaksten vellykket.

Glutenfri havre, gryn og mel.

Etter flere år uten havre, har vi nå innlemmet havregryn og havremel i repertoaret vårt, og det går veldig bra. Gir en deilig kornsmak som ikke er så lett å få til med de andre glutenfrie meltypene. Glutenfrie havregryn fås i glutenfrihylla i mange dagligvarebutikker. De største butikkene og mange helsekostbutikker har også Provena Havremel, det kan også kjøper fra allergimat.no.

Vi bruker også noe bokhvete, som flak og mel, hirseflak fra urtekram (oppbevares i fryseren, så blir de ikke bitre) samt fibrex som er fiber fra sukkerbete, og pofiber, som er fiber fra potet. Solsikkefrø, sesamfrø, gresskarkjerner, linfrø, avskallede hampfrø og Chiafrø hører med i brødbaksten, de fleste er kjente, men Chia fortjener en introduksjon:

Chiafrø

Chiafrø er næringsrike små frø fra planten Salvia Hispanica. De inneholder sunne fettsyrer og masse oppløselig (geledannende) fiber. Kan brukes som bindemiddel i bakst, men jeg bruker dem mest på grunn av fiber- og næringsinnholdet. Finnes på helsekosten, de er svarte. Jeg liker best lyse Chiafrø, de får man ikke i butikken her hjemme, men jeg kjøper dem fra iHerb.

Som erstatning for strøbrød bruker jeg gari, se her.

Hva med andre glutenfrie meltyper?

Av helseårsaker bruker vi ikke hvetestivelse, maismel og maisstivelse, soyamel, kikertmel (gram flour) og bønnemel som garfava. De aller fleste ferdigkjøpte glutenfrie melblandinger inneholder enten hvetestivelse, mais,eller soya. Kikertmel og garfavamel har strålende bakeegenskaper, men her tåler vi dem dessverre ikke.

Vi bruker stort sett heller ikke hverken teff, quinoa eller amaranth, de koster mer enn de smaker synes jeg. Om du vil kan du selvfølgelig eksperimentere med å bytte ut noen av mine meltyper med disse.

11 kommentarer

11 tanker om “Ingredienser

 1. Jeg finner ikkje igjen de melene du viser til på uten.gluten.no. Prøver å søke de opp på søkefeltet på siden, men det finnes ingen treff. ?? Hvordan fant du det?:)

 2. Har nå kjøpt stor sekk med brunt rismel for første gang siden det går litt mengder og sparer en del. Men hvor lenge vil mele holde seg ferskt? Har pakket en del i brødposer og lurte på å putte noe i fryseren. Eventuelt hvordan bør det «tines» etterpå?

  • Jeg oppbevarer sekkene i en bod som er kjølig, mørk og tørr, så jeg har ikke fryst rismelet. Derimot fryser jeg hirseflak og brunhirsemel, og bruker det da rett fra fryseren. Men det burde være uproblematisk å bare ha frossent rismel i en boks når du tar det ut av fryseren, kanskje ha lokket på gløtt i en dag eller to for å slippe ut eventuell fuktighet i melet.

 3. Hei, hva kan man bytte ut fibrex og mandelmel med i oppskrifter? (særlig fibrex, som forekommer i mange av oppskriftene) De inneholder fodmap som mange ikke tåler.

  • Hei, du kan stort sett hoppe over fibrex, den er stort sett i så små mengder at det ikke blir problematisk å utelate. Hold evt tilbake litt væske så ikke deigen blir for våt. Pofiber kan brukes istedenfor fibrex dersom det tåles. Jeg har ikke et kjapt svar på hva du kan bytte ut mandelmel med for å gjøre oppskriftene mine lav fodmap-vennlige. Du kan forsøke øke de andre meltypene tilsvarende, slik at mandelmelet blir erstattet av de andre meltypene i oppskriften, men jeg kan ikke love deg samme gode tekstur og holdbaret som mandelmelet gir. Om det er en eller to oppskrifter du lurer spesielt på, så kan jeg gi deg råd om disse. Hilsen Kristin

 4. Biscotti og en del andre kakeoppskrifter, er mandelmelet brukt for å oppnå en bestemt konsistens, eller er det bare pga næringsinnhold? Kan godt prøve å bytte ut med mer av annet mel der mandelmel bare er en liten del, men når det er hovedingrediensen går det vel ikke an?
  Hvis fibrex kan byttes ut med pofiber er det jo greit. Har de omtrent samme evne til å ta opp væske?

  • Mandelmelet er med i oppskriftene på grunn av smaken og konsistensen. Mandelmel har god bindeevne, smaker godt, og gir sprøhet. Der jeg har mandelmel som hovedmel bør du nok se deg om etter en annen oppskrift dersom du ikke kan bruke mandelmel. I alle mine tre biscottioppskrifter er det mandelmel, men i varianten med appelsin, sjokolade og tranebær kan du kanskje forsøke å øke de andre meltypene isteden. Pofiber og fibrex oppfører seg ganske likt når det gjelder å ta opp væske. Lykke til 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s