Grove rundstykker uten gjær

gjaerfrie_rundstk1_web
Dette er en kjempesmart og helt unik oppskrift. Det er ikke meg som har funnet på den, men jeg har endret den etter våre behov, og bruker den ofte. Om du trenger ferske rundstykker og ikke helt har tid til heving, eller om du må unngå gjær, så anbefaler jeg disse. Rundstykkene har også høyt fiberinnhold, mye næring fra glutenfrie fullkornsmel og frø, og ingen tilsatt stivelse. Det er ingen hevemidler i oppskriften, det er seigheten i fiberhusken som gjør at rundstykkene blåser seg opp og blir luftige i løpet av steketiden.

Originaloppskriften fant jeg på facebook, da het den «unikke boller», og var opprinnelig en dansk oppskrift.

Bakst uten gjær kan få en litt flat smaksprofil, derfor har jeg lagt til krydder og litt eddik i oppskriften, det gir veldig bra resultat. Du kommer ikke til å kjenne eddiksmak, den er der som «surhetsregulerende middel».

Luftige rundsrykker uten gjær
Uten gluten, hvete, mais, soya, melk, gjær

Vått:

 • 1/2 dl fiberhusk
 • 6 dl vann (lunkent eller kaldt)
 • 1 ts honning
 • 2 ss olivenolje
 • 2 ss riseddik eller 1 ss vanlig 7% eddik

Tørt:

 • 150 g hvitt eller brunt rismel
 • 70 g bokhvetemel
 • 50 g bokhveteflak
 • 65 g havremel eller hirsemel (bruk flak og mal dem til mel i kaffekvern eller blender)
 • 3 ss solsikkefrø
 • 3 ss sesamfrø
 • 2 ss linfrø
 • 1 ss gresskarfrø
 • 3/4 ts malt koriander
 • litt tørket rosmarin, støtt i morter eller malt i kvern. Jeg har alltid tørket rosmarin på en krydderkvern fra ikea, og bruker den hver dag.
 • 1 1/3 ts salt
 • Vann til spruting eller pensling
 • Blå valmuefrø til pynt.

Bland alt det våte i mikserbollen til kjøkkenmaskinen, og la den gå til alt er godt blandet. Hell i de tørre ingrediensene, og la kjøkkenmaskinen gå i 10 minutter.

Deigen skal være tett og seig. Bruk en våt spiseskje og våte hender til å forme rundstykker, deigen er nok til 12-15 stk. Sprut med vann og strø på blå valmuefrø, det er kjempegodt.

Bruk to stekebrett om du trenger det, det er viktig at rundstykkene ikke står for tett. Når de er ferdig stekt vil de klappe sammen dersom de ikke har sterke skorpevegger rundt hele, så om de vokser sammen under stekingen får du rundstykker som klapper sammen.

Stekes med én gang, på 200 grader i 45 minutter, deretter settes varmen ned til 160 grader i 20 minutter. IKKE åpne ovnsdøra underveis i steketiden, da risikerer du at rundstykkene faller sammen. Avkjøles på rist. De blir litt tette nederst, men luftige og fine allikevel. Kjempegode 🙂
gjaerfrie_rundstk2_web

15 tanker om “Grove rundstykker uten gjær

 1. Disse ble veldig gode og veldig fluffy som kjøpte rundstykker. Jeg hadde ikke bokhveteflak og brukte havregryn i stedet ellers fulgte jeg oppskrift. Tror du disse kan fryses?

 2. Ser du bruker honning i omtrent alt av bakst. Hva kan det erstattes med og er det eventuelt samme mengde på erstatningen?

  • Du kan bytte ut honning med en annen type sirup, lønnesirup, yaconsirup eller om du ønsker et lavkarboalternativ så vil jeg tro at fibersirup går fint. Det går også an å hoppe over det søte, jeg legger det stort sett til for å få en god balanse i smaken, slik som vi også har litt salt i søte kaker. Der hvor det er mer enn 1 ss honning i oppskriften kan honningen bidra til bedre konsistens og holdbarhet.

 3. Hei! Ser du bruker mye honning i baksten din. Har du noen tips til erstatning for dette og eventuelt hva som er korrekt mengde å erstatte med? 🙂

 4. Kan jeg bytte rismel med feks Kokos/havre/bokhvetemel eller ferdig toro lys mix? Og kan bokhveteflak byttes med hirseflak eller havregryn? Vil bake men langt til nærmeste butikk med utvalg i dag..

  • Mulig dette svaret kommer litt seint, men du kan godt forsøke å bytte ut meltypene. Kokosmel trekker for mye væske, det ville jeg holdt meg unna, men havre eller bokhvete burde gå fint. Hirseflak og/eller havregryn burde også gå fint.

 5. Hei! Disse ble kjempegode 👍🏼😊 Brukte varmluft ettersom jeg valgte å bruke 2 brett (a 7 stk), og det står at de skal stekes med en gang. Det ble veldig rar fasong (som store knoklete poteter 😂). Må kanskje steke alle på ett brett?

 6. Hei. Prøver igjen. De ble kjempegode! Men, fasongen ble rar, som store klumpete poteter – stekte med varmluft (2 brett) ettersom det stod at de måtte stekes med en gang, og ikke måtte stå for tett. Det ble kanskje feil å bruke varmluft? Kan det ene brettet stå mens det ene stekes på vanlig måte med over/undervarme?

  • Det går fint å steke ett brett av gangen, grunnen til at jeg skriver at de skal stekes med en gang er at de ikke trenger hevetid. Jeg pleier å få plass til alle på et brett, faktisk.Og hjeg har aldri forsøkt å stekedem med varmluft. Høres ut som de har hevet seg veldig godt med varmluft, da, selv om fasongen ble pussig. Bra at de ble gode 🙂

 7. Har forsøkt disse nå. Brukte glutenfritt lyst mel istedenfor de 2 første meltypene. Ble veldig flate da… Skal det ikke være noe hevemidler i dem? Bakepulver e.l.?

  • Jeg kan dessverre ikke love at oppskriften fungere med andre meltyper enn det som står oppført. Glutenfritt lyst mel er vel en stivelsesrik melmiks, og denne oppskriften er beregnet til fullkornsmeltyper. Det er også veldig viktig å bruke så lang steketid som oppskriften sier, og å ikke åpne ovnsdøra underveis. Håper du har lyst til å forsøke igjen med meltypene som står anvist, da blir disse veldig fine. Det magiske med oppskriften er at det ikke er hevemidler i den, det er kun vanndamp og fiberhusk som underveis i steketiden danner luftlommer inni rundstykkene. Steker de for kort så vil de klappe sammen. Lykke til med baking!

   • Da skal jeg forsøke med de oppgitte meltypene når jeg får tak i dem. Rismel er jeg litt usikker på hvor jeg får tak i. Bokhvete kjøper man i butikken?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s